Du har sikkert lagt merke til det – når noen dør, lever de noen ganger videre på internett… Jo flere tjenester som er digitale, jo flere steder er vi registrert. Vi har brukernavn og passord og PIN-koder til det meste.
En ting er at den Facebook-diskusjonen avdøde hadde kommentert, stadig dukker opp igjen fordi nye kommentarer legges til. En annen side av saken, er at veldig mye informasjon de etterlatte har bruk for, også er «på nett» og som regel beskyttet med passord som kun avdøde kjente til….
Kåre Hansen gjorde noe lurt – noe som med hell også kan gjøres av andre: Kåre begynte å trekke på åra, hadde noen helsemessige utfordringer men var alikevel frisk nok til å interessere seg for en rekke saker og ting. Han kom til å tenke på at dersom han skulle falle fra, så var det ganske mange nettsteder han var bruker av, og de fleste medførte at han hadde brukernavn, passord og noen ganger også betalingsavtaler hos disse. Kåre tok en rask opptelling og fant ut at han var fast bruker av 26 ulike nettsteder; noen fordi han var styremedlem i et par organisasjoner, men de fleste som privatperson og et par av stedene var såpass personlige at Kåre ikke ønsket at hans etterlatte skulle vite noe om at han var registrert der.
Kåre tok kontakt med oss og lurte på om han kunne få deponere sitt digitale testamente hos IOSS. Det svarte vi bekreftende på, og to dager etter kom en forsendelse i posten med beskjed om at konvolutten inni inneholdt all digital informasjon han ønsket slettet ved sin bortgang- Vedlagt var også en beskjed om at hans arvinger hadde fått beskjed om å kontakte oss etter at han var død. Vi låste konvolutten inn i vårt brannsikre arkivskap, og tenkte ikke noe mer over saken….

Eksempel på hvordan digitalt testamente kan se ut
Etter et drøyt år, ringte en dame og fortalte at Kåre hadde gått bort, og at tiden var inne for at vi skulle ta frem konvolutten og følge instruksene der. For Kåres del medførte dette at vi slettet Facebook-kontoen hans, fjernet profilen han hadde på en dating-side, sa opp fire ulike abonnementer og videreformidlet informasjonen han hadde bedt om. Dette fungerte utmerket for de etterlatte, og samtidig er den digitale Kåre heller ikke lenger synlig på de ulike nettsidene han brukte. (Unntaket er alt som har med banktjenester å gjøre, her er det eget regelverk…)
Vi synes at Kåre er et eksempel til etterfølgelse, og derfor tilbyr vi de som måtte ønske det den samme tjenesten.
For mer informasjon om det praktiske i forbindelse med å ha ditt digitale testamente oppbevart hos IOSS, ring oss på 97710210. Vi vil i så fall ønske å ha et personlig møte med deg før vi inngår en skriftlig avtale om deponering av din informasjon.