Lokalt engasjement for minibanken i Båstad

Legg igjen en kommentar

Trøgstad Sparebank har vedtatt å legge ned minibanken i Båstad, bl.a. fordi den trenger en sikkerhetsmessig oppgradering som er svært kostbar, men også fordi bruken av minibank de siste årene er blitt sterkt redusert.

 

minibank

Dersom sikkerheten ikke er god nok, er det vel like greit at en minibank legges ned…?

 

Da Trøgstad Sparebank åpnet filial i Båstad høsten 1985, var det fordi behovet den gangen tilsa at også båstingene skulle ha egen bank. Da dette behovet ikke lenger var der, ble filialen lagt ned…. Mange av oss husker Odd Jøran Holthe som tre ganger pr. uke kjørte bankbussen rundt i kommunen fra 1972. Dette tjenesten opphørte i 1988, da det ikke lenger var behov for dette heller.

Da sjekkhefte ble allemannseie på 1970-tallet, var det fremdeles de som ikke ville bruke sjekk og gikk i banken for å ta ut kontanter. Da alle banker begynte å tilby minibankkort på 80-tallet, var det ganske mange som ikke ville ha disse nye «skumle» kortene, og tviholdt på å fortsatt bruke sjekk…

sjekk

Sjekk var tidligere et vanlig betalingsmiddel, men brukes ikke i Norge i dag

 

Utover på 90-tallet ble det helt vanlig å betale med kort i en hvilken som helst butikk, og samtidig ta ut kontanter. Men mange vegret seg for dette, og det var liksom mye «tryggere» å gå i minibanken først, ta ut kontanter og så betale med disse i butikken.

Så fikk vi nettbank – enkelt, greit, praktisk og sikkert. Du har tilgang til nettbanken 24 timer i døgnet, og du kan gjøre alle slags bankoperasjoner hjemmefra. Alikevel så finner vi de som insisterer på fremdeles å gå i banken, betale regninger over disk  (med dertil hørende gebyr) og å ta ut kontanter.

Det siste på betalingsfronten er at de som har smart-telefoner kan «vippse» penger til hverandre – du behøver ikke en gang logge deg på nettbanken for å gjøre det!

pengesedler

Kontanter – noe vi ikke bruker så ofte som tidligere

 

Så jeg lurer: hva er det som får oss til å gå på barrikadene for å beholde en tjeneste som færre og færre bruker, og som dessuten trenger en stor sikkerhetsmessig oppgradering?

I Båstad finnes Bunnpris – åpen 7 dager i uka – og her er det mulig både å betale med kort, og å ta ut kontanter i kassa. Faktisk er det enklere å ta ut penger her, du får akkurat den summen du vil ha, og om du vil ha sedler eller mynter så kan du faktisk velge det. I minibank-automaten får du kun ut sedler, med 200-lappen som minste valør.

Som jeg ser det, så må det være bedre å fjerne en minibank dersom den ikke holder den påkrevde sikkerhetsmessige standarden. Jeg regner med at vi båstinger også er opptatt av at de tjenestene vi skal bruke er sikkerhetsmessig forsvarlig, og holder mål på alle måter?

  • Er det skrekken for det ukjente og nye som gjør at vi protesterer?
  • Er det en motstand mot endringer?
  • Hvorfor beholde noe som er usikkert og avleggs?

Trøgstad Sparebank vil tilby alle sine brukere kurs i bruk av nettbank, og vi i IOSS er behjelpelig med alle former for teknisk og digital assistanse. Tilsammen utgjør vi to servicetilbud til alle de som vil på nett og som ønsker å benytte seg av de tekniske og praktiske mulighetene som finnes i dag.

Banktjenester på nett er ikke skummelt, men tvertimot både tidsbesparende, nyttig og ikke minst sikkert!

 

 

 

Forfatter: Indre Østfold Senior Service (IOSS)

Bedrift med base i Indre Østfold kommune, men med arbeidsfelt over Viken og Oslo. Om du er en "senior" som trenger data-assistanse eller en bedrift eller forening som trenger merkantil hjelp; DET ER OSS DU SKAL KONTAKTE! Mer info ellers på nettsiden vår....

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s