Påskeferie = påskekrim: Ulike måter å lese på

Legg igjen en kommentar

Det er en tradisjon – når påsken kommer skal vi slappe av med krim. Vi ser enten påskekrim på TV, eller vi leser krim ute i solveggen, inne i sofaen eller på senga om kvelden…

I Norge er vi særlig opptatt av kombinasjonen påske & krim. Siden tidlig 1920-tallet har vi slukt store mengder kriminalfortellinger i påskesola. Det ble skrevet egne Knut Gribb-mysterier som ble gitt ut til påske, og allerede i 1928 kom den første filmatiserte påskekrimmen i form av stumfilmen «Bergenstoget plyndret i natt» med Aud Richter i hovedrollen.

 

"Påskekrim" er et eget begrep i Norge siden tidlig 1920-tallet

«Påskekrim» er et eget begrep i Norge siden tidlig 1920-tallet

 

Ofte drar vi også på hyttetur i påsken, og tidligere var det kanskje en utfordring å få plass i bagasjen til alle bøkene, men det finnes det løsninger på nå – som de aller fleste kan benytte seg av digitale muligheter. Vi skal derfor se litt mer på e-bøker og ebok-lesere.

 

Ebok-lesere/lesebrett - det er mange forskjellige å velge mellom....

Ebok-lesere/lesebrett – det er mange forskjellige å velge mellom….

 

I dag er det mulig å lese e-bøker både på mobiltelefonen, på PC, på nettbrett og egne ebok-lesere. De fleste store bokhandlerkjedene selger massevis av e-bøker, og det finnes også nettbutikker der du kan kjøpe e-bøker som er lesbare på hvilken som helst elektronisk enhet….

Fordeler og ulemper med e-bøker: Det er selvfølgelig flest fordeler! En e-bok er rask å laste ned, og enten du velger en egen ebok-leser eller du har bøkene på mobilen eller nettbrettet; de veier ingen ting, de tar ikke plass i kofferten og du kan ha med deg bokstavelig talt «hele bokhylla» i lomma når du går ut døra. Prisene kan variere; noen butikker har mange billige priser, mens andre bokhandlere har helt nye bøker til full pris. Det finnes også nettbokhandlere som tilbyr gratis bøker, disse er ofte såpass gamle at opphavsrett osv. ikke lenger finnes, og de kan derfor fritt publiseres. En grei deal om du er på jakt etter eldre litteratur f.eks….

Det har vært snakket om at det finnes forholdsvis lite norske bøker å få i ebok-formatet, men vår mening er at dette tilbudet er i sterk vekst, og at de fleste nye bøker som publiseres i Norge i dag ganske raskt kommer også i digital utgave. Om du derimot leser engelsk litteratur, så finnes det utrolig mye å velge i.

 

En ebok-leser veier noen få gram, og du kan ta med deg hele bokhylla på påskeferie!

En ebok-leser veier noen få gram, og du kan ta med deg hele bokhylla på påskeferie!

 

Enten du velger iPad, eller ebok-leser til dine digitale bøker, så kan skriftstørrelse, kontrast og skjermoppløsning reguleres, og det å lese bøker elektronisk gir deg stort sett den samme opplevelsen som å lese en papirbok.

Av ulemper har vi funnet svært få: det kan noen ganger være vrient å sette bokmerker i enkelte av de digitale løsningene. Noen programmer har små begrensninger på hvordan du «blar» frem og tilbake, men de aller fleste fungerer helt greit.

Dersom du er nysgjerrig på e-bøker, lurer på hvilken ebok-leser du vil være komfortabel med, hvordan du skal få tak i bøkene eller enheten til å lese på – da tar du kontakt med Indre Østfold Senior Service!

Hvis du allerede har en e-postadresse og et gyldig kredittkort, så har du det som trengs for å kjøpe e-bøker hos en hvilken som helst forhandler – råd, tips og veiledning får du hos oss!

Og enten du vil ha krim, Shakespeare eller en serie med norske kiosk-romaner, så er det tilgjengelig i ebok-formatet alt sammen!

 

Kontakt oss i dag – det er ikke lenge til påske:

Tlf. 97710210 – mellom 10.00 og 18.00, mandag – fredag

 

 

 

 

 

Forfatter: Indre Østfold Senior Service (IOSS)

Bedrift med base i Indre Østfold kommune, men med arbeidsfelt over Viken og Oslo. Om du er en "senior" som trenger data-assistanse eller en bedrift eller forening som trenger merkantil hjelp; DET ER OSS DU SKAL KONTAKTE! Mer info ellers på nettsiden vår....

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s